Covid-infectie en sport : hoe ermee omgaan?
Deze periode is het weer dubbel en dik van dat. De ene na de andere sporter uit de LOAD-stal (en daarbuiten) geraakt besmet met corona of moeten in quarantaine. Velen staan dan voor raadsel over hun sport. We proberen hier onze visie en methodiek over sporten met corona en herstart nadien toe te lichten.
Sporten met covid-besmetting
Wel symptomen
Laat ons hier een duidelijk standpunt innemen: sporten met symptomen van corona (en positieve test) is het niet waard! In normale omstandigheden kan verder trainen met bvb. een verkoudheid wel, maar je moet in dit geval de mogelijke gevolgen afwegen tegen de mogelijke voordelen. De gevolgen kunnen in dit geval long covid zijn; Een toestand waar eigenlijk nog maar weinig over geweten is.
Dus bij positieve test met symptomen: niet sporten! En na een periode van koorts neem je best nog enkele dagen recup voor je herstart.
Geen symptomen
Stel dat je een positieve test aflegt, maar geen symptomen hebt… Deze situatie is veel moeilijker in te schatten. Vorige week hadden wij zo iemand. We hebben er toen voor gekozen om 2-3 dagen te rusten en het lichaam vooral te laten vechten tegen de infectie.
Je moet in deze situatie rekenen dat je lichaam toch bezig is met die infectie. Elke trainingsprikkel die daarop volgt zal toch minder effect hebben dan in gezonde toestand. Is die training het dan wel waard? Zeker als je niet weet of de symptomen nog moeten doorbreken.
Sporten na covid infectie
Ook hier zitten we weer met onduidelijke richtlijnen. Dus ons advies kan hierin ook niet echt concreet zijn.
Bouw in elk geval traag op. Dat geeft jouw lichaam de tijd om te wennen aan de belasting en toch nog wat te herstellen van de infectie. Er is behoorlijk wat celschade na covid, waardoor je soms lange tijd vermoeid kunt zijn.
Hou rekening met de bes
Ga niet sporten als je vermoeid bent en wees zeer voorzichtig met spieren. We zien namelijk een toename van 500% qua spierletsels bij atleten die besmet waren met corona. Je wil dus zeker niet nog extra tijd verliezen met een acuut letsel na al een week rust door corona. Dat kan een streep door je seizoen betekenen.
Sporten na booster?
Probeer je in te houden. Geef jouw lichaam toch zeker 48u rust om de booster te verwerken en duw dus zeker niet door. Indien het echt te veel kietelt beperk dan zeker in tijd en intensiteit: zone 1 training en niet langer dan 30’ lopen of 45’ fietsen.
Wat kan helpen post-covid?
In deze rubriek groeien we wat buiten onze expert rol en betreden we mogelijks wat pseudo wetenschap. Dit zijn dingen die mogelijks kunnen helpen na covid besmetting, maar zijn bijlange niet zeker!
Anti-oxidanten
Nadat je lichaam heeft gestreden tegen indringers kan het zijn dat je reserve aan anti-oxidanten een lege put geworden is. Mogelijk het helpen om hierop in te zetten. Dit doe je door vooral veel bessen te eten; die schijnen boordevol anti-oxidanten te zitten
probiotica?
Desondanks wij altijd geleerd hebben dat deze medicatie wordt afgebroken in de maag voor ze in de darmen terecht komen zijn er toch onderzoeken die er op wijzen dat pro biotica helpt besmetting voorkomen, dus hierin aanvullen kan je mogelijks helpen om weerbaarder te zijn tegen een volgende besmetting van gelijk welk virus.
Vit-D?
In de winter hebben veel Belgen een tekort aan Vit D in hun bloed. Dit aanvullen kan echt wonderen doen voor je gemoedstoestand. ben je ‘s avonds vaak moe als het donker is? Of heb je last van de winterdip, dan kan het helpen om te beschermen daartegen. Daarnaast is het zeer hard bewezen dat een tekort aan vit D lijdt tot een prestatieverval! ;)
Hopelijk helpen deze richtlijnen jou op weg tijdens deze (laatste?) moeilijke periode van dit voorjaar!
groetjes
Team LOAD