Hoe ga je om met steeds veranderende doelen in deze periode?
Setbacks are an opportunity to bounce back!
Hoe ga je om met tegenslagen zoals wegvallen van wedstrijden, blessures …
Het is weer van dat...
Een aantal maanden geleden kreeg Mylan een mailtje van de ploeg Granfondoteam.Be met het nieuws dat Gran Fondo Schleck uitgesteld werd. Iets recent werd aangekondigd dat de triatlon van Brugge voor de 2de maal afgelast is en vele andere triatlons vallen in het water.
De planning ligt dus weer helemaal overhoop. Nadat velen vorig jaar al alles zagen wegvallen (voor mij was dat Mallorca 312 en GF Schleck), dreigt het dit jaar opnieuw te gaan gebeuren, zeker voor de grote evenementen nu de WorldTriathlonCorporation (onder meer IronMan) vrij last minute al zijn events verplaatste en zelfs profrenners te maken krijgen met uitgestelde wedstrijden (RIP Parijs-Roubaix).
Ik vroeg me dus af hoe ikzelf hiermee kon omgaan. Als atleet stel je steeds grote en minder grote doelen en het is enorm frustrerend om die jaar na jaar te zien wegvallen. Dat is de laatste 2 seizoenen zo voor iedereen, maar sommigen hadden misschien het jaar daarvoor een al een zware blessure, waardoor die 2 jaar extra zeer zuur worden.
De 7 “L’s”
Ik baseer me voor deze blog op het boek “The champions comeback van Jim Afremow.”
“Setbacks are an opportunity to bounce back” is een quote die deze blog kan samenvatten en het principe erachter wordt hieronder verder uitgelegd. Hoe kan je de teleurstelling overwinnen wanneer een wedstrijd is afgezegd of verplaatst.
Jim Afremow heeft een lijst van 7 “L’s” opgesteld die hij als basis gebruikt.
1. Let go: laat los
De allerbeste atleten zijn hier bijzonder sterk in. Wat voorbij is, is voorbij. De superatleten ontwikkelen bepaalde rituelen doorheen hun carrière, die hen helpen met loslaten van wat voorheen kwam. Zij doen actief aan “parkeren” of “laten vallen” van wat hen stoort, waardoor ze klaar zijn voor het volgende dat komt. In balsporten is dit vrij makkelijk: de bal gaat buiten of er is een pauze in het spel, waardoor je de gedachten even uit de wedstrijdsituatie kunt halen. In duursporten is in wedstrijdsituatie moeilijker. Drink toch maar eens van je bidon, proef wat je drinkt en laat je frustratie los!
2. Look for support: zoek steun
Met steun bedoelt de auteur voornamelijk de mensen om je heen in de breedste zin. Als professionele of competitieve atleet gaat het dan over je dokter, kine, evt. sportpsycholoog; maar ook over je vrienden, partner en familie. Probeer ervoor te zorgen dat je mensen rond je hebt die op dezelfde golflengte zitten en door hun positieve mindset jou er sneller opnieuw boven helpen.
3. Love the game: Hou van je sport
Als je houdt van de sport die je doet, dan vind je er steeds plezier in. Je kijkt niet op tegen trainen en kunt er zelf van genieten. Het wegvallen van competitie is dan ook minder een probleem. Je krijgt energie van die ene training of rit/trailrun in de ardennen.
4. Learn: omarm een groeimindset
Mensen met deze mindset gaan ervan uit dat je door moeite te doen je basiskwaliteiten/talenten kunt (verder-) ontwikkelen. Als je nooit was gaan lopen, had je ook niet ontdekt hoe leuk je het vond, toch?
Groei en ontwikkeling (in je sport of daarbuiten) zijn belangrijker dan je overwinningen op korte termijn. Als je tijdens jouw sportieve traject even van het padje sukkelt door het wegvallen van wedstrijden, het stoppen met trainen of een kwetsuur kun je dat aanzien als een pad nergens naartoe of misschien wel een pad naar ergens nieuw.
Proces > doel!
5. Labor: werk ervoor
Hier bedoelt hij dat als je hard werkt, dat je vertrouwen moet hebben in het resultaat. We proberen dit voor te stellen aan de hand van een analogie. Als ouder elke dag je kind zien zorgt ervoor dat het niet opvalt dat je kind groeit. Bij een bezoek aan tante wordt je steevast begroet door “amai hij is gegroeid”. Net zoals de ouders het niet zien dat hun kindje groeit, sta jij ook te dicht op je prestaties om te zien of je vooruit gaat. Heb vertrouwen in je proces en heb vertrouwen dat je vooruitgaat.
Als dat vertrouwen ontbreekt, neem dan een stap terug en reflecteer over hoe je het aanpakt, reflecteer over je proces en je training. Hoe stap je elke dag in je loopschoenen? Hoe sta je aan de zwembadrand? Of hoe klim je op de fiets?
6. Learn optimism: leer optimistisch zijn
Optimisten omschrijven “problemen”/situaties in hun hoofd als situationeel, kortdurend en specifiek. Doorheen je carrière word je sowieso geconfronteerd met problemen. Zeker nu door corona. Besef voor jezelf dat deze kortdurend zijn, zeker nu de vaccinatiecampagne al gestart is. De reden van afzegging/verplaatsing is duidelijk: Corona. Dus situationeel en specifiek zijn al ingevuld. Je kunt er zelf niets aan doen dus zul je moeten naar de eerste “L” teruggrijpen en loslaten. Na het loslaten van je negatieve gevoelens krijg je plaats om terug je positieve ingesteldheid te laten regeren over je leven.
7. Lean on your mental game: win de wedstrijd vanuit jezelf
Elke atleet kan en zou moeten leren om de wedstrijd of situatie te winnen vanuit zichzelf. Dat bekom je door te denken en te presteren als een echte kampioen.
En dan nu de echte game changer: Meditatie
Meditatie is niets meer dan gewoon bij je ademhaling blijven zonder afgeleid te raken. In het begin passeert een gedachte en spring je op de gedachtentrein om af te stappen in Luik. Na verloop van tijd lukt het je steeds beter om in het nu bij je ademhaling te blijven en zul je sneller merken wanneer je je aandacht verliest. Hierdoor zul je afstappen in Gent ipv Luik. Meditatie leert je om in het nu te blijven en het leert je ook om emoties te accepteren en zien wat ze zijn (van voorbijgaande aard bvb). Het geeft je ook een steun om tijdens stressvolle momenten naar terug te grijpen, aangezien je je ademhaling steeds bij je hebt, en opmerken wat er precies in je omgaat is stap 1 om het los te kunnen laten.
Zijn er nog andere opties?
Ja!
Tot juni/juli lijkt het zeer waarschijnlijk dat zeer veel grote evenementen voor amateurs, semi-profs en professionele sporters zullen sneuvelen. Overleg eens met je trainer om toch een eigen wedstrijddag in te plannen! Teken je parcours uit, zorg voor een goede voorbereiding en ga ervoor. Je doet op die dag alles zoals je het zou doen op wedstrijd. Het is een leuke uitlaatklep om eens alles te geven én het zorgt ervoor dat je je racestrategie kan finetunen voor de wedstrijden die wel zullen doorgaan!
Een voorbeeld: plan die halve marathon die je al zo lang wil lopen, zoek lopers met dezelfde doelen, breng een aantal supporters op de hoogte zodat de ervaring enkel maar toffer wordt en geniet. Ik liep zo al dwars door Brugge! Een wedstrijd die totaal niet op de planning stond.
Hoe groter de uitdaging, hoe groter en meer kansen er zijn om van te leren.
Vergeet niet:
“Setbacks are an opportunity to bounce back”
Succes met jullie doelen dit jaar
Mylan
Team LOAD
P.S. meditatie enthousiasten kunnen de app Headspace of Calm proberen. Zij bieden enkele meditaties gratis aan.