Dry needling

Bij LOAD is alles wat we aanbieden wetenschappelijk gestaafd. Het kan daarom al eens zijn dat we van mening veranderen eens de literatuur het werkveld inhaalt. Denk maar terug aan de mondmasker kwestie: eerst niet, dan soms, dan altijd, dan enkel papier en geen stoffen… allemaal zeer verwarrend.

Vandaag hadden we het daarom graag over dry needling. Een therapievorm die we zeer vaak inzetten, vooral bij de start van een kine reeks. Voor ons is het een belangrijk onderdeel van de behandelingen, maar het dekt zeker niet het totale plaatje. Daarom ligt onze focus na enkele behandeling steevast op oefentherapie.

Wat is het?

Dry needling is het aanprikken van een triggerpoint met een naald. Door te prikken ontspannen de spieren en de omliggende structuren. De bloedcirculatie wordt ook gestimuleerd in de aangeprikte regio. ⁠

In onze praktijk wordt dry needling toegepast volgens het spierketen principe met het boek “myofascial muscle chains” (Jan Pattyn en Peter Jonckheere) als rode draad. Bij dit type dry needling behandelen we niet 1 spier, maar de volledige ketting waartoe die spier behoort. Want vaak ligt niet 1 spier aan de oorzaak, maar zijn er door een onevenwicht meerdere spieren betrokken.

Wat is een triggerpoint volgens de wetenschap:

  • hyper irriteerbare plaats in de spier

  • drukgevoelig

  • voelt als een bolletje in een gespannen bandje

  • lokale en/of uitstralingspijn

  • zorgt voor het niet goed functioneren van een bepaalde spier

Het ontstaat onder meer door:

  • houdingsafwijking

  • spieronevenwicht

  • trauma/ breuk

  • overbelasting

Hoe voelt het of wat ervaar je zelf bij een triggerpoint:

Dit is eigenlijk zeer divers. Door de uitstralingspijn kan het zijn dat je ergens anders pijn hebt dan de locatie van het triggerpoint. Zo kan een punt ter hoogte van de heup uitstralen naar de knie en er is zelfs een punt in de kuit die naar het bekken pijn geeft. Je hoort het al: zelf diagnosticeren wordt moeilijk.
We geven beiden mee hoe het voelt/voelde voor ons.

Mylan:

Ik herken triggerpoints vooral door spanning. Ik heb er af en toe last van in mijn been en het is daar eerder een soort druk/pijn die ik niet goed kan aanduiden. Het is meer een zone die gevoelig is, dan een punt of plaats.
In de nek voelt het voor mij hetzelfde, maar dan is het eerder een spanningsgevoel die maar moeilijk weggaat. Terwijl bij klachten in het aangezicht ik toch iets meer punt-pijn ervaar.

Charlotte:

Dry needling is voor mij aantal jaren geleden de oplossing geweest voor onverklaarbare kniepijn na een val. De dokter kon maar niet vatten wat er aan de hand was, maar deze therapeut heeft mij dan uiteindelijk goed kunnen helpen. Ik was er zelf zo van onder de indruk dat ik dry needling onmiddellijk als postgraduaat wou opnemen.
Zelf ga ik af en toe ook nog eens langs bij een myofasciaal therapeut om mijn hoofdpijn aan te pakken. Deze komt altijd geleidelijk aan op en wordt steeds erger. Het is een druk op mijn voorhoofd waar pijnstillers geen effect op hebben. Vaak helpt enkel warmte om de pijn te stillen.

Voor wie?

Dit is een therapievorm die bij jong en oud gebruikt kan worden. Zowel sporters als niet-sporters kunnen er baat bij hebben als myofasciale pijn hun klacht is.
Het is geschikt voor patiënten die pijn hebben door het “verkeerd” functioneren van spieren. Dit kan je interpreteren als spieren die te hard hebben moeten werken, te lang in hebben moeten werken, lang in een bepaalde houding (verlengde of verkorte positie) hebben moeten werken...In deze spier ontwikkelen er zich triggerpoints (pijnpunten). Deze voelen hard aan en veroorzaken pijn op specifieke lokalisaties en in specifieke uitstraling zones.

Hoe werkt het in de praktijk?

Je komt binnen met jouw specifieke klacht. Dit kan pijn, spanning, drukgevoeligheid of iets anders zijn. Afhankelijk van wat jij ons vertelt, wordt er na een gericht onderzoek beslist of deze therapie jou kan helpen. Soms zijn er andere factoren die eerst moeten opgelost worden vooraleer we kunnen prikken. Enkel als het “myofasciale stelsel” de hoofdverantwoordelijke is, is dry needling onze primaire therapie. Zo kan het voorkomen dat we eerst moeten kijken naar de gewrichten, zenuwen… voordat we de spieren kunnen behandelen. Het is belangrijk dat we de beste therapie matchen aan jouw klacht.

Concreet worden de triggerpoints met een fijne naald aangeprikt. Op die manier zal de spier zich ontspannen en zal de bloedcirculatie in die regio gestimuleerd worden. Na het prikken wordt er aanvullend op de behandelde regio warmte en stretching toegepast. Nadat de pijnlijk regio terug “ontspannen” is, kan de atleet in een volgende sessie verder revalideren/trainen. Krachttraining, oefentherapie, letselpreventie, stabilisatietraining, loopreëducatie, trainingseducatie... zijn dan aan de orde om het onderliggende belasting/belastbaarheids-probleem aan te pakken.

Wat doe je zelf na de behandeling?

  • Warmte: leg warmte na de therapie door bv een warmtekussen. Dit zorgt voor een verhoogde doorbloeding en een vlotter herstel.

  • Rust: minimaal 1½ dag rustig aan doen met belasten. Te veel en te snel belasten kan het herstel vertragen.

  • Stretching: rek de behandelde spieren regelmatig.

  • Vocht: drink voldoende water. Dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen.

Groetjes Team LOAD

BIG DISCLAIMER: Nee het is niet hetzelfde als acupunctuur!

Previous
Previous

Hoe ga je om met steeds veranderende doelen in deze periode?

Next
Next

Waarom je door trager te trainen, toch sneller wordt: het 80/20 principe uitgelegd