Wat nu: Het seizoenseinde nadert
Het voorbije seizoen is veel geweest. Bij de opstart van het seizoen leek er nog hoop op een normaal wedstrijdseizoen. De stekker ging namelijk maar kortstondig uit amateurwedstrijden getrokken worden. In maart werd al snel duidelijk dat dit niet het geval was. De klassieke start van het wielerseizoen (voor amateurs) werd geschrapt. Later zagen we dan ook enkele Gran Fondo’s en triatlons verplaatst worden of zelfs geannuleerd worden en ook Parijs-Roubaix voor profs moest op het blok.
Eens de zomer van start ging en de vaccinatiecampagne op volle toeren draaide, zagen we terug frequenter wedstrijden. En toch werden we geconfronteerd met typische problemen zoals bv. blauwalg in Jabbeke. In elk geval hoorden van we onze atleten en zagen we op Strava dat er toch weer lustig gekoerst werd.
Ondertussen loopt het seizoen bijna ten einde. Er zijn nog enkele najaarskoersen en een paar triatlons, maar de grote brok is al afgewerkt. Daarom komen we op de proppen met een blog over het seizoenseinde. Wat doe je nu best en is een break nodig?
Season-break
Na de 2 rare seizoenen waarin af en toe wat afgelastingen en of verplaatste wedstrijden waren, kan het aanlokkelijk zijn om geen pauze te nemen. Misschien kwam je net zoals Mylan tegen dat je A-doel (Challenge Geraardsbergen) werd afgelast en je een week later je B-race (Triatlon Damme) zag verplaatst worden naar een weekend waarop je niet kon. Toch is het een lang seizoen geweest. De mentale en fysieke opstapeling van de frequente trainingen en evt. wedstrijden gaan zeker doorwegen.
Zie de seizoensbreak of pauze eerder als een reset knop waarbij je 2-3 weken niet sport of geen structuur traint. Het geeft je lichaam de kans om te herstellen van de hoge belasting van het voorbije jaar en zorgt ervoor dat je mentaal fris bent. Dit allemaal samen maakt dat je eind september/oktober staat te popelen om er terug in te vliegen en dat de kwaaltjes die je misschien hebt ervaren verleden tijd zullen zijn.
Wat kun je allemaal doen in die seizoensstop?
Eerst en vooral: geplande rust nemen. Zoals hierboven uitgelegd is de rust zowel mentaal als fysiek nodig om terug tip top in orde te zijn. Zelfs profs, die hun sport niet hoeven te combineren met een full-time job nemen regelmatig een rustmoment. Je hoort immers vaak dat bvb. een Wout Van Aert of Mathieu van der Poel even een break neemt na de Ronde van Vlaanderen. Ze doen dit al zeker op het seizoenseinde om eens op reis te kunnen gaan met hun partner en te kunnen genieten van de welverdiende rust.
Je kunt deze tijd ook nemen om kwaaltjes weg te werken. Misschien voel jij al enige tijd last aan je knie, rug, schouder of achillespees. Deze break is het ultieme moment om die aan te pakken! Kleine kwaaltjes als dit laten sluimeren, kunnen het nieuwe seizoen aardig van de rails duwen. Zeker als ze terug komen opspelen in bvb december. Dan zal je het je echt beklagen dat je ze niet aangepakt hebt!
Misschien ook eens nadenken of je letselpreventie kan mee pakken in voorbereiding naar het nieuwe seizoen?Krachttraining is hier het sleutelbegrip en ook iets waar wij in LOAD heel veel belang aan hechten. Liever klachten voorkomen dan genezen.
Na een week of 2-3 zonder trainingen of structuur is het misschien eens leuk om iets anders te doen! Ga eens basketten, speel eens dat partijtje voetbal of neem eens de tijd om met vrienden op stap te gaan. De dingen waar je anders geen ruimte of tijd voor hebt kunnen nu! Die eerste trainingsblok na een rustperiode kan er zeker iets meer dan later in het jaar.
Het is nu aan jou!
Veel succes en laat ons een weten wat jouw plannen zijn voor het seizoenseinde.
Team LØAD